Av totalt 14 000 liter mjölk som korna producerar varje vecka så ystar vi på 2500 liter. Vid ystning så fylls mjölken i en tank som rymmer 1000 liter för att sedan transporteras till mejeriet som ligger 200 meter från ladugården. Därefter pastöriseras mjölken i 63 graders värme och kyls sedan ner. Sedan kräver ystningen sänkning av PH och för detta tillsätts mjölksyrakultur, i princip vanlig filmjölk men tillverkad av vår egen mjölk. För att separera ostmassan från vasslen används animalisk löpe och det tillsätts efter mjölksyrakulturen. Ostmassan behandlas sedan olika beroende på vilken ost som ska tillverkas.
VÅRA PRODUKTER
Hansjö Lina – Vit Brieost med riklig smak. Lagrad ca 6 veckor.
Hansjö Tindra– Mild blåmögelost med vitmögel som ytskikt. Lagrad ca 8 veckor.
Hansjö Lilja – Blåmögel med lite ”mer” smak. Lagrad 10 – 12 veckor.
Hansjö Wilma – Hårdost med riklig smak. Lagrad 4 – 6 månader.
Hanjsö Gulla – Hårdost med riklig smak. Lagrad 12 månader.
Hansjö Svartros – Cheddariserad blåmögelost med mycket riklig smak. Lagrad 5 – 6 månader.
Hansjö Bolla – Kryddost med kummin. Lagrad 4 – 6 månader.
Hansjö salladsost– ”Fetaost” men gjord på komjölk.
Vi tillverkar även fil och yoghurt till försäljning i vår gårdsbutik.